Żółty ser zapobiega próchnicy zębów oraz zapaleniu dziąseł

Żółty ser zapobiega próchnicy zębów oraz zapaleniu dziąseł wynika z badań naukowców z Academy of General Dentistry. Wyniki badań zaprezentowali oni na łamach najnowszego wydania „General Dentistry”.
Badanie zostało przeprowadzone na grupie 68 osób w wieku 12-15 lat. Nastolatkowie zostali podzieleni na trzy grupy, z których każda dostała do zjedzenia: ser cheddar, jogurt bez cukru, lub mleko. Po trzech minutach uczestnicy eksperymentu wypłukali usta i w odstępach 10, 20, 30 minut od posiłku zbadano im poziom pH w ustach. Okazało się, że u osób, które jadły ser – w przeciwieństwie do pozostałych uczestników badania – pH wzrosło i długo utrzymywało się na wysokim poziomie.
Zdaniem naukowców stało się tak dlatego, że ser neutralizuje kwasy osadu nazębnego i podnosi pH płytki nazębnej. Poza tym na skutek żucia stymuluje wytwarzanie śliny, która zabezpiecza przed obniżeniem pH. Dodatkowo żółty ser zawiera fosforany, które wzmacniają szkliwo poddawane niekorzystnemu działaniu kwasów.