Żółty ser zapobiega próchnicy zębów oraz zapaleniu dziąseł wynika z badań naukowców z Academy of General Dentistry. Wyniki badań zaprezentowali oni na łamach najnowszego wydania „General Dentistry”.
Badanie zostało przeprowadzone na grupie 68 osób w wieku 12-15 lat. Nastolatkowie zostali podzieleni na trzy grupy, z których każda dostała do zjedzenia: ser cheddar, jogurt bez cukru, lub mleko. Po trzech minutach uczestnicy eksperymentu wypłukali usta i w odstępach 10, 20, 30 minut od posiłku zbadano im poziom pH w ustach. Okazało się, że u osób, które jadły ser – w przeciwieństwie do pozostałych uczestników badania – pH wzrosło i długo utrzymywało się na wysokim poziomie.
Zdaniem naukowców stało się tak dlatego, że ser neutralizuje kwasy osadu nazębnego i podnosi pH płytki nazębnej. Poza tym na skutek żucia stymuluje wytwarzanie śliny, która zabezpiecza przed obniżeniem pH. Dodatkowo żółty ser zawiera fosforany, które wzmacniają szkliwo poddawane niekorzystnemu działaniu kwasów.
Komentarze niedostępne.